torstai 24. toukokuuta 2012

Kuohuttava imetys

Imetys sai paljon uutistilaa toissa viikolla, kun Time-lehti uutisoi näyttävästi jo kansikuvassaan taaperoimetyksestä. Kuva herätti paljon keskustelua taaperoimetyksestä ja etenkin siitä, miksi noin vanhaa lasta vielä imetetään.



Kuten Jamie Lynne Grummet itsekin haastattelussa totesi, hänestä on normaalia imettää kolme vuotiasta lastaan,  häntä itseään on imetetty kuusi vuotiaaksi saakka. Hänen mielestään taaperoimetys vain on jotakin, mihin emme ole tottuneet nykyisessä kehittyneessä yhteiskunnassamme. 

Muun muassa imetystä pohti Maija Aalto Helsingin Sanomien kolumnissaan Pelottavat tissit 20.5. Pienten lasten imetys koetaan luonnolliseksi, mutta jo yli yksi vuotiaan imetystä pidetään outona. Mistä tämä johtuu? Miksi imetys herättää niin paljon tunteita, että ulkopuolisenkin on siihen pakko puuttua? 

Lisää vettä myllyyn lisäsi Virpi Salmi, hänkin Helsingin sanomien kolumnisti, kirjoittamalla 22.5 Kiintymyshömelöt-kolumnin. Salmen provokatiivinen kirjoitustyyli on kirvoittanut kielenkannat puolesta ja vastaan imetystä ja kiintymysvanhemmuutta. Kommentteja voi käydä lukemassa esimerkiksi hänen kolumninsa yhteydessä olevasta keskustelusta. 

Samaan aikaan Thl julkaisi tiedotteen, miten imetyssuositukset eivät toteudu. Tilanne on kuitenkin parempi kuin viisi vuotta sitten. Suurimmaksi ongelmaksi koetaan imetysneuvonnan puute ja tuki. Miksei terveydenhuoltohenkilöstö ole tietoinen Imetyksen tuen tekemästä arvokkaasta työstä ja opasta äitejä imetystukihenkilöiden luokse, jos oma asiantuntijuus ei riitä? 

Imetyksellä on monia etuja sekä äidille että lapselle. Tietoa näistä löytyy esimerkiksi sekä Imetyksen tuen sivuilta että Kiintymysvanhemmuus-sivustolta. Henkilökohtaisesti itse koin imetyksen helpoksi tavaksi ruokkia lasta missä tahansa. Imetyspaidat olivat näppäriä julkisella paikalla enkä muista kenenkään ikinä kommentoineen julki-imetystäni negatiivisesti. Molempien lasten imetys meillä loppui vuoden ja kolmen kuukauden iässä. Pidempäänkin olisin voinut imettää eikä meillä ollut mitään erityistä syytä lopettaa, mutta koin, että molemmat lapset olivat valmiita imetyksen loppumiseen ja lopetus tapahtui yhteisesti. Taisi käydä jopa niin, että minä surin imetyksen loppumista lapsiani enemmän. Onneksi lapset tykkäävät hakeutua syliin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti